Titán ékszerek

A titán karikagyűrűk

Első sorban férfiékszerek készítésére szokás használni a titánt az ékszer szakmában. Így a legtöbb esetben is ez volt a helyzet. Bár elég körülményes megmunkálni a titánt, mivel műhely körülményei között is csak forgácsolni lehet. A gyűrűt jelentős hulladékképződés mellett pár tömör rúdból esztergályozták ki. Egyenlőre nem nagyon használnak ennél jobb módszert, viszont ez a módszer legalább precíz, valamint megfelel minden minőségi követelménynek. Nem tudni arról, hogy egyedi titán ékszerek készítésével sok ötvös foglalkozna, éppen az előbb említett okokból kifolyólag. A fekete ébenfa berakás a Titán szürke színéhez nagyon szépen passzol. Amikor kiderül a gyűrűről, hogy fa berakással készül, akkor a kérdés mindig az szokott lenni, hogy a fát a gyűrűbe hogyan hajlítják bele? Sehogyan sem, ugyanis két darabban kerül a gyűrűbe a fa. Úgy kell elképzelni, hogy a két „C” alak külön kerül beragasztásra, majd eldolgozásra, valamint összecsiszolásra.

A szögletes titán karikagyűrűk

Vannak olyanok, aki azt mondják, hogy legyen kerek, folytonos, egyszerű, sima a karikagyűrű.
Sok darabot készítettek már a szögletes gyűrűkből is, viszont egy olyan forma ez is, amit választani csak kevesebben mernek, még ha tetszik, akkor is. Sokan tartanak attól, hogy kényelmetlen lesz, pláne a férfiaknak, akiknek a kezén nem volt soha még semmilyen gyűrű sem. Nekik tudniuk kell azt, hogy kényelmesebb a szögletes gyűrű, mint a kerek. Ennek az oka az, hogy az anyag vastagság kisebb a szögletes gyűrűk legvékonyabb pontján, mint egy átlag kerek gyűrűnél. A titánból készült gyűrű erős, tartós kopásálló anyagot tartalmaz. Viselhetik a fém érzékenyek is, mivel antiallergén. Általában a rézzel, vagy a nikkellel áll hadilábon az, aki fém érzékenységben szenved, viszont egyik sincs A titán ötvözetben.

A fekete titán gyűrűk

Ha valaki egy fekete titán gyűrűt szeretne készíttetni eljegyzési gyűrűnek, akkor annak sok mindent tudnia kell. Igen körülményes a titán feketítése, valamint az ipari technológiát nézve nem éppen mondható kicsinek. Ezért szokták sokszor alkalmazni a másik megoldást. Nem sokat hagynak meg az eredeti titán felületből, valamint ébenfával töltik meg szinte a teljes felületet. Még egy diszkrét titán karika is kerül a kék gyémánt köré.

A titán gyűrűk készítése

A férfi gyűrű szálcsiszolt, és benne egy fényes sáv található. A női ugyanúgy szálcsiszolt, azonban a fényes sáv körbe van rakva  pici briliáns csiszolású gyémántokkal. A titán csodálatosan néz ki gyémántokkal. A kövek befoglalása elég nehéz feladat, de az eredményt látva megéri. A másik érdekes rész a fényes és matt felületkezelés.
Miután ki van polírozva az egész, a szeparált részt vissza kellett mattítani. Rendkívül kemény, még a gyémánt bevonatú szerszám is elbukott, végül egy mezei smirgli adta a legjobb hatást. Ennek az a tanulsága, hogy nem elég keménynek lenni, a megfelelő alak is szükséges!
A legtöbb esetben a különbség az, hogy a fa berakás szélessége nem azonos, ugyanis keskenyebb a nőiben, viszont szélesebb a férfi gyűrűben. Ami mindkettőben azonos, hogy az éle 45°-ban van, ami a matt felület mellett alkot egy fényes vonalat. Ez előnyös nem csak kényelmi szempontból, de az összképhez is sokat hozzátesz. Van még a titánnak pár fontos tulajdonsága. Sokaknál nagy kedvenc a titán oxidálása, ami azt jelenti, hogy a titán 700 °C fok fölött könnyen reakcióba lép szinte mindennel. Létrehozni a titán oxidot nagyon könnyű, viszont az érdekes nem is az eredmény lesz, hanem maga a folyamat. Ugyanis a titán forgácsot a kellő hőmérsékletre fel lehet hevíteni egy mezei öngyújtóval. Rendkívül megnő a hőmérséklete (jóval 2000 °C fok fölé) a reakció folytán, amit kísér egy fehér fény. Szóval, ha nagyon vékony a forgács, akkor egy nagyot villan, mint egy vaku. Azután más nem marad, mint a titán oxid, ami összemorzsolható, valamint semmire onnantól nem jó. Röviden összefoglalva „elég” a titán. Olyan történetet is lehet hallani, ami szerint megesett, hogy egy a cnc eszterga gép kigyulladt, az anyag nem megfelelő hűtése miatt, a titán megmunkálás közben. Nem lehetett eloltani, így ki kellett azt az időt várni, amíg leég az egész. Viszont nem csak az oxigénnel, hanem sok más gázzal is reakcióba tud lépni a titán a megfelelő hőmérsékleten. Ennek a gyakorlati haszna abban nyilvánul meg, hogy elvileg a titánt színezni lehet ezzel a módszerrel. Mindez a tárgy felületén csak egy vékony rétegben jön létre, viszont ez a titánt rendkívül kopásállóvá teszi. A változatosság kedvéért egyes darabokban nincs ébenfa, hanem a fekete csík csiszolt ónix. Az egyik nehézsége a titánékszer készítésnek, hogy a normál műhely körülmények között se önteni, se forrasztan, se semmit csinálni nem lehet vele. Egyedül csak forgácsolni hagyja magát, viszont azt sem könnyen lehet véghez vinni. Tehát nem lehet hozzáépíteni, csak belőle elvenni. Persze pár trükk van, amivel a végeredményt meg lehet bolondítani. Például ilyen a kő, fa, vagy arany berakás.